DigiNyomda – a digitális nyomda. Budapest, Etele út 26.

Gyakori kérdések

Nyomdai szolgáltatások – DigiNyomda – a digitális nyomda – Budapest, Etele út 26. – Kérdések – Válaszok

Mit nevezünk kifutónak és mi a szerepe a nyomdaiparban?

Nyomdai kifutós méretnek nevezzük az oldalanként legalább plusz 3-3mm ráhagyással tervezett méretet, amely által a grafikai elemek túllógnak a végleges vágott mérten, így biztosítják a kötészeti utómunkálatok lehetőségét. A tervezésnél azt is fontos figyelembe venni, hogy a végleges vágott méret széléhez 3mm-nél ne kerüljön közelebb semmilyen fontos tartalom, szöveg vagy grafikai elem. Például, ha egy vágott, A4 (297x210mm) méretű szórólap tervezéséről beszélünk, melyen a háttérben víztükör látható és arra szöveg kerül, a következőképpen járjunk el. Oldalankénti plusz 3-3mm-el növelt 303x216mm-es oldalt generáljunk, azon széltől szélig a víztükörrel, melyen a szövegbox maximális mérete a vágott, 297x210mm-es méretnél oldalanként 3-3mm-el kisebb, azaz 291x204mm lehet.

Milyen formátumban várjuk a nyomdai anyagokat?

A kompozit pdf állomány az ideális, ez esetben biztosan nincs szükség előkészítésre. Természetesen más formátumokat is fogadunk, de ez esetben a bonyolultságuktól függően előkészítési díjat számíthatunk fel.

Milyen színtérben várjuk a nyomdai anyagokat?

Általánosságban CMYK színtérben várjuk a pdf fájlokat, de fényképek esetében célszerű azokat RGB színtérben hagyni, míg a többi grafikai elem ilyenkor is maradjon CMYK. Egyszínes, fekete nyomatok esetén végképp CMYK legyen a színtér, mert digitális gépeink csak ez esetben fogják egyszínesnek érzékelni, és nem színes nyomatként nyomtatni, elszámolni.

Mi az ideális felbontása az előkészített anyagoknak?

A nyomdaiparban általánosan elfogadott 300dpi felbontást javasoljuk.

Hogyan várjuk a többoldalas állományok leadását?

Egyszerű oldalsorrendben (1,2,3,…), az oldalakat összeinzertálva várjuk a lapozható pdf állományokat, nem szükséges nyomdai kilővést vagy oldalpárokat készíteni.

Mekkora a legkisebb vágható méret?

Általánoságban (egyszerű nyomathordozók esetében) 5x5cm az a méret, ami egyenesvágóval még esztétikusan körbe vágható. Más hordozóknál eltérés mutatkozhat, pl. öntapadós hordozók esetében a legkisebb méret 9x5cm. Mivel stancolásra is lehetőség van, így más technológiával, de egész kis méretek esetén is megoldást kínálunk.

Megfelelő, ha az előkészített anyagban kerettel jelölöm a vágási méretet?

Nem, ezzel csak felesleges, plusz munkát ad nekünk, kérjük ne tegye. Az előkészítés során kerülendő minden, a későbbi vágáshoz közel eső jel használata. Idevágóan, bővebb információt a “kifutó” magyarázatánál talál.

Nyomdai munkával, nyomdai szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdés esetén küldjön üzenetet az alábbi űrlap kitöltésével: